Articles

Mecanismes i paper de l'autoestima en la formació de la personalitat

Poca cosa escrita hi ha sobre aquest tema, tot i així, val la pena de reflexionar-hi, perquè té una enorme incidència en la "qualitat de vida" de les persones.
Tot nen normal neix com una cosa nova, dotada de tot el que cal per integrar-se convenientment a la vida, Individualment, cada persona pot veure, sentir, tocar i pensar per si mateixa; posseeix, a més a més, unes potencialitats, capacitats i limitacions pròpies. Té tots el necessari per arribar a ser una persona amb una alta estima de si mateixa.

L'autoestima es desenvoluparà segons l'entorn saludable o no del nen. Ens hem de plantejar com a pares, quin paper hi tenim en tot això.

Els pares som "miralls"

Som uns miralls psicològics que els nostres fills fan servir per construir la seva pròpia imatge. I no només això, sinó que la seva vida es veurà afectada per les conclusions a què arribi després d'haver-se mirat en nosaltres, a partir de la imatge que li haurem donat.
Els factors que es combinen són: el fet de dependre de nosaltres durant un període considerable pel que fa a la satisfacció de les seves necessitats físiques i emocionals, el contacte permanent que tenen amb nosaltres i el fet que la nostra visió de la seva imatge és el que primer reben.
Els nens petits amplifiquen la imatge dels seus pares fins al punt de convertir-los en déus.
Després vindrà l'etapa de la socialització i també tindran miralls exteriors. 
No podem oblidar que cada nen es valora a ell mateix tal i com ha estat valorat pels altres.

Què és l'autoestima?

És el concepte que cada persona té de sí mateix.
aquest sentiment pot abastar diverses possibilitats: hom pot sentir-se bé amb si mateix, acceptar-se, adonar-se del seu propi valor, alegrar-se de ser qui és; i, per contra, pot pensar que no serveix, que no val res, que a vegades si i a vegades no.
L'autoestima modela el nostre destí i, per tant, el tipus de vida que hom crea i planifica; determina el pla de vida.
Això influeix en la tria de les seves amistats, comportament social, familiar, etc.
L'autoestima positiva determinarà la felicitat i l'èxit, tot al contrari que l'autoestima negativa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada